tu jeśli zwierzę
to w klatce
dopuszcza się psa na smyczy – i w kagańcu –
... oraz prosiaka na talerzu
nadto roślina w doniczce
ewentualnie w wazonie
zawsze nie wystająca poza trawnik
a – podobno – nad tym wszystkim człowiek-bohater
nosiciel cywilizacji –
istota permanentnie przecząca oczywistości
że najtrudniej uciec z niewidocznego więzienia