Literatura

Se-dno (wiersz)

Patryk Nadolny

 

 

Ptaki siedzą na lewym skrzydle, nie wiem dokąd

wychodzą rzędy okien, na biegun północny?

Na pół przekroję jabłko - nie należy do mnie,
a tylko to co utkwi między połówkami.

Wiatry zajęte są sobą i leżą na drzewach
jak dzieci, które lubią wchodzić na sam czubek.
W innych miejscach wiatr pełznie jak wąż do ogrodu,
a lustro jest portretem do przemalowania.

Wczesna pora. Punkt siódma. Wychodzę do sklepu.
Sny wychodzą mi z głowy i pomyka światło.
Przez przypadki odmieniam przecinki i kropki.

Zmierzch wartuje, gdy słońce wyrusza na zachód.
Piszę listy, bo przyszłość maczam do dna w słońcu -
to tylko widny inkaust, jakieś płynne głoski
staną kołem i w kręgu przy wspólnym ognisku.

Trwa sezon: język ze strof obrywany w sadach -
pogrubionych jabłonek: czcionka Times New Roman.
 
 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 26 lipca 2012 (historia)

Inne teksty autora

Głód
Patryk Nadolny
Czterowers o głodzie
Patryk Nadolny
***
Patryk Nadolny
Odejścia
Patryk Nadolny
Gołębie *(pantum)
Patryk Nadolny
Wiersz
Patryk Nadolny
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca