(samokrytyka też – także na rocznicę sierpnia 1980)
nie mający wiedzy nie kalkulują
bo nie umieją
nie są w stanie przewidywać skutków
dlatego mają odwagę działania wbrew logice
bez wyrachowania
zgodnie z instynktem
robią coś czego istoty nie rozumieją -
to fundamentalna prawda przewrotów
są przeprowadzane dzięki brakowi pojmowania
że nie mogły się udać –
wiadomo przeciw czemu
ale już nie po co
wygrywa się ewentualnie
bo rozumiejący rzecz przeciwnik
boi się zuchwałości
jest porażony bezczelnością gwałciciela -
przecież z rewolucją jak z kobietą:
nauczyciel życia zrobił z niej boginię
a uczeń zwalił z ołtarza
zbezcześcił i posiadł