1
pamiętasz dziadka z pół-profilu
jak Eustachy Rylski
(ciągle w ruchu)
mówi do młodego
aby nigdy nie!
podupaść na duchu
– ten obraz się powtarza
2
młody licząc zarost jak niezbite...
sika nad umywalką (to są katowice
ulica trzeciego maja)
– a w oknach są kraty
3
"mała obława" leży
racja jest po jego stronie
a Ty pisz – albo oglądaj
sierp 2012