(jak? – czy? – ile? – po co? – dlaczego? – komu?)
jak wyprzeć się wroga? –
tego bez którego żyć nie sposób
czy brak nieprzyjaciela wymusza? –
kłopotliwe określenie celu walki -
ile wart jest strach? –
o to czy to deklaracja wystarczająca i zrozumiała
po co rozważać przy tym unicestwienie? –
zresztą przede wszystkim samego siebie...
dlaczego poeta zwykle się błąka? –
między stawianiem pytań a sztuką
komu podejmowanie powyższych kwestii
wydaje się – chyba mimowolnie – nieprzyzwoite