Rumble Fish

Jakub Sroka

Jeśli masz nienawidzić, rób to konsekwentnie.

Nienawiść anulowana empatią traci sens.

Równie dobrze możesz nie robić nic.

Ty wiesz to od dawna motocyklisto.

 

Gdy już poznałeś smak krwi i zapach cipki,

zrozumiałeś że miłość i nienawiść

mają wspólny mianownik.

To gorąca kula utkwiona między jelitem a sercem.

Teraz już wystygła.

 

Patrzysz na globus.

Siedem miliardów pojedyńczych samotności.

Niektórzy nazywają to 

samodzielnym bytem albo wolna wolą,

ale ty wiesz że wszystkie twarze są takie same.

 

Rusty James dojechał do oceanu.

Policjant skonał z butem w mordzie.

Rybki zdechły, ale ty widzisz już kolor.

Wszystko będzie dobrze.

 

Rumble Fish

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 2 głosy
Jakub Sroka
Jakub Sroka
Wiersz · 6 września 2012
anonim
  • Karol Ketzer
    patrzę na globus.

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • Konrad Żygadło
    nikt nie komentuje, bo każdy się wstydzi, ze nie kojarzy motywu? No Kuba - to po prostu dobry, sprawny wiersz ilustrujący i interpretujący film. Napisany po twojemu. Jaj nie urywa, bo nie musi. Daje radę.

    · Zgłoś · 12 lat temu