Konstrukcja

Paweł Lewandowski

zatoczyliśmy łuk

cięciwa klęską konstrukcji

żelbetonowych uczuć:

żerdzia kłamstw

na przemian

z obietnicami fundamentów

 

strach rozlewa nowe pasy

nie można powiedzieć że są bezpieczne

raczej to na szybko

pozałatane kompromisy

 

nasz nędzny schron

stoi niedaleko drogi

zasłania nadzieje

a miało obyć się bez szarych ścian

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby 2 głosy
Paweł Lewandowski
Paweł Lewandowski
Wiersz · 10 września 2012
anonim
  • Reg Kehoe
    Strasznie toporna metaforyka oparta na dopełniaczach i mało subtelnych próbach łączenia ze sobą abstraktu i konkretu. Intencja zbudowania trzymającego się kupy obrazu z tych nieociosanych klocków przesłania każdą inną intencję, jaką wiersz mógłby wyrażać.

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • Paweł Lewandowski
    jakies wyjaśnienie?

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • Karol Ketzer
    słodki jezu ... okropność.

    · Zgłoś · 12 lat temu