rupieć –
znak przeszłości
przykurzony metodycznie
zapobiegliwie wyuczony brakiem pamięci
stygmatem strachu
lub wyrachowania
dla komfortu przykrywanym gazą szmatą umysłowej ociężałości –
tak żeby było OK
tylko co począć –
w tym zestawie
i na tym tle –
z fotopodobizną loków babci Andzi
z 29. sierpnia 1939?