wczoraj był czwartek
nie tłusty bynajmniej
wyrok śmierci na naiwności wykonano
przez utopienie w spodku goryczy
przedtem orzeczono karę dodatkową
w postaci odebrania wiary w tego drugiego
obowiązek rozliczenia się ze spontaniczności
podano przy tym do wiadomości publicznej
sprawiedliwie oceniono skutki
niecierpliwości wrodzonej
ze spokojem przypomniano
że mogło być gorzej – podobno
wykaz opłat za głupotę
i spis frycowego za łatwowierność pozyskano od...
cóż – całe szczęście że człowiek się składa
ale nie tylko ze zwątpień