Książę Moskwy pod murem śpiewa w oczy plutonu egzekucyjnego (piosenka)
bo ktoś musiał wasze tyłki chronić
towarzysze
wróg przychodził i odchodził
lecz nie wyszedł
rozczochranym rudym ciosem
przysiąc mogę
że zawsze gdy wróg pod nosem
miast na trwogę
biłem w ryj
Camarades, visez droit au cœur!
są cesarze są królowie
mnie to jedno
nie mam ja biegłości w słowie
gubię sedno
jestem tylko synem szabli
i tej armii
w której częstszy głód i brudy
miast na trwogę
biłem w ryj
Camarades, visez droit au cœur!
są cesarze są królowie
mnie to jedno
nie mam ja biegłości w słowie
gubię sedno
jestem tylko synem szabli
i tej armii
w której częstszy głód i brudy
i nie karmi się
do syta
Camarades, visez droit au cœur!
nigdy w życiu nie bywałem
nazbyt bystry
biłem piłem i swym ciałem
na kul świsty
do syta
Camarades, visez droit au cœur!
nigdy w życiu nie bywałem
nazbyt bystry
biłem piłem i swym ciałem
na kul świsty
wystawiałem twarz
i pierś
zwijcie mnie jeżeli wola
najdzielniejszym z dzielnych
co nie oddał nigdy pola
raczej wierny
zwijcie mnie jeżeli wola
najdzielniejszym z dzielnych
co nie oddał nigdy pola
raczej wierny
tym z którymi
pot i krew wypijał
z braku wina
i przed tronem
pot i krew wypijał
z braku wina
i przed tronem
(mimo wszystko)
karku
zbyt nie zginał
Camarades, visez droit au cœur!
nie obchodzi mnie
czy anioł michał był rycerzem
tylko hałas tylko bitwa tym
w co wierzę
tylko ból i stopy starte
długim marszem
są mi pewne namacalne
Camarades, visez droit au cœur!
nie obchodzi mnie
czy anioł michał był rycerzem
tylko hałas tylko bitwa tym
w co wierzę
tylko ból i stopy starte
długim marszem
są mi pewne namacalne
i za boga mi wystarczą
Camarades, visez droit au cœur!
choćby nagle przybiegł herold
z aktem łaski
choćby nawet zamiast strzałów
Camarades, visez droit au cœur!
choćby nagle przybiegł herold
z aktem łaski
choćby nawet zamiast strzałów
w pierś oklaski
i orderów nowa seria
wiedzcie drodzy towarzysze
że cesarza
kocham tak jak synów szewców
bom z bednarza
lędźwi wyszedł
wiedzcie drodzy towarzysze
że cesarza
kocham tak jak synów szewców
bom z bednarza
lędźwi wyszedł
więc nie bójcie się
strzelajcie skoro rozkaz
już przeszłością jest
elchingen borodino moskwa
Camarades, visez droit au cœur!
przed plutonem i przed śmiercią
książę nic nie znaczy
rozkaz jednak to jest rozkaz
bez tłumaczeń
prosto w serce przyjaciele prosto w serce
ile trzeba
powiedziałem (!) po co więcej(?!)
pamiętajcie to co pewne
nosisz w spodniach
tam gdzie honor
tam mężczyzna
alllez! ognia!
Camarades, visez droit au cœur!