Literatura

istota zadziwienia (wiersz)

Evit-ka

 

zadziwienie – chyba – nie lubi towarzystwa
bo o ile prawdziwe – to zwykle samotne
i bez skłonności do porównań z czymś
co przed nim, z nim i po nim

jako silne indywiduum twierdzi że
jest – ze swej natury – ignorantem albo zuchwalcem
i nie będzie pojmować istnienia niemożliwość
zostaje mu więc bezkrytyczność –

o – właśnie zdziwił się nieznaczący ktoś:
odkrył wszechświat

 


dobry– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 23 pazdziernika 2012, 18:22
tak właśnie jest, aż się zdziwiłem (że tak)
Evit-ka
Evit-ka 24 pazdziernika 2012, 12:52
No świetnie, Abojawiemie miły. B. Brecht utrzymywał, że człowiek musi się zdziwić, żeby zacząć myśleć. A przed Tobą przyszłość tym okazalsza, że zacząłeś znacznie wcześniej.
przysłano: 22 pazdziernika 2012 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca