Odpowiedź...

Szluger

istnieją pytania na które odpowiedź
przynosi sen
bluźnierczy albo proroczy
jak kto woli

odpowiedź ta nigdy nie jest
jednoznaczna
jak przesłanie

może być nią zbrodnia
albo pocałunek
nie wolno tego robić

jest to jednak wiadomość
którą należy schować
w szufladce z podwójnym dnem
gdziekolwiek
i strzec jej

wątpliwości nie rozwiąże nic
bo odpowiedź już jest

zapisana w gwiazdach
albo na piasku
usypana w mandalę
zaklęta w kamień

w przyrodzie nic nie ginie
tylko czasem nie chce się odnaleźć
a sny są zbyt magiczne
by profanować je analizami

Szluger
Szluger
Wiersz · 6 marca 2001
anonim