Andrzej Cnotliwy odczuwa niejasną potrzebę opublikowania kolejnego...

Michał Domagalski

Cały tytuł: 

Andrzej Cnotliwy odczuwa niejasną potrzebę opublikowania kolejnego tekstu, przy którego pisaniu wyszły mu jakieś oboczności

 

Przyznaję się bez bicia

w plecy pałą propagandy i

sukcesu – co w gruncie rzeczy,

w którym dziś trudno o

korzenie, tzw. bez różnicy, tylko

suma i karpia biedzie na święta.

 

Wtyczką co prawda

nie byłem, ale czułem niezbyt

przewidywalny prąd

epoki; napięcie wywoływane

niepewnymi rozmowami. W końcu

każdy mógł być kablem.

 

Powiedzmy, przewodnikiem.

 

(Alternatywnie)

 

Przepraszam, czy tu można

promocyjnie jeszcze dostać

pałą propagandy i sukcesu

po plecach (których nie ma

się – zbyt szerokich – od urodzenia)

i zawał serca (jednak pompuje się tę

wzgardę i nienawiść)? Może ci od

pierwszej przemocy (pomocy?

choć to jeden pies cię

jebał, gdy mieszkałeś na kocią łapę)

rzucą mi ostatnią deskę ratunku.

 

 

(Z cyklu W(i)ersje alternatywn(i)e)

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 3 głosy
Michał Domagalski
Michał Domagalski
Wiersz · 11 listopada 2012
anonim
  • Michał Domagalski
    Ja co prawda rzadko pisuję, ale...

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • szklanka
    a i jeszcze te przerzutnie !

    Milo mi bardzo. Mam nadzieje zagladac czesciej.

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Michał Domagalski
    Karolino, brakowało, oj, samolubnie brakowało mi Twoich komentarzy.

    Przyznaję się bez bicia
    w plecy...

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • szklanka
    Tekst znacznie rozni sie od pozostalych z cyklu o Andrzeju (cyklu, ktory zreszta bardzo lubie). Nadrabiam zaleglosci i zauwazylam, ze masz ostatnio tendencje do nawiasow. Musze sie do nich przyzwyczaic :)
    "W końcu

    każdy mógł być kablem.

    Powiedzmy, przewodnikiem." - genialne, pies i kocia lapa takze.

    do tego jak zwykle Twoje mocne punkty - aliteracje i powtorzenia.

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Michał Domagalski

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Paulina Wielbicka
    Cóż za finezja gier językowych - prosto, a przeszywająco i znów przerzucanie - mistrzowskie:). I tytuł taki przydługi, ale jaki trafny...gramy demagogujemy i zdemaskujemy

    · Zgłoś · 11 lat temu