„zwid”
(obraz Johanna Heinricha Füssli, Zmora (/Koszmar)
koszmar
senny tylko na przykład
bo akurat ten sen może
choć nie musi okazać się wiecznym
kobieta po miłosnej ekstazie
albo po zażyciu dużej dawki barbituranów
nie ma to zresztą znaczenia
w każdym wypadku widzi bądź dopiero zobaczy:
upiorne kokony – w nich ni to koty ni ludzie
w maskach celem asekuracji...