smakować słowa, obracając je na języku,
zmiażdzyć molekuły alfabetu między zębami,
siarczyście splunąć nadając wydźwięk,
obnażyć kły i zawarczeć znaczeniowo,
zmienić ton.
oblizać lubieżnie usta,
nabrzmiałe ciężarem pochlebstw,
wybuchnąć gromkim śmiechem serdeczności,
łypiąc spod oka szyderstwem,
uradować się i zasmucić w podkówkę.
krzyknąć wypluwając z płuc emocje,
zamruczeć gęsią skórką.