KAMUFLAŻ
rozdajesz karty
a ja uwodzę
wszystkie twoje damy
każdą miłość
można zatłuc berłem
(Rene Magritte: Kochankowie)
KAMUFLAŻ
rozdajesz karty
a ja uwodzę
wszystkie twoje damy
każdą miłość
można zatłuc berłem
(Rene Magritte: Kochankowie)
Można do niej zejść:
a - po ziemniaki
b - po kompot
c - po to aby spotkać sąsiadkę z długimi tipsami i wąskim horyzontem, co daje szerokie pole do popisu.
Obraz Magritte'a zatrzymuje. Nie dlatego, że poraża paletą kolorów, techniką czy też innymi walorami, których mu nie brak. Zatrzymuje bo jest w nim jakaś niejednoznaczość. Być może dlatego właśnie widać rozbieżność pomiędzy moim tekstem, a definicją jakiej miał on sprostać.
Wszystkich chętnych zapraszam do nadsyłania do mnie (justyna.baranska@wywrota.pl) wiadomości zawierającej: ostateczną wersję tekstu, imię i nazwisko (swoje!), nazwę obrazu, do którego pisaliście oraz nazwisko jego autora.
Osoby, które nadesłały więcej niż 1 ekfrazę, proszę o decyzję według własnego uznania i nadesłanie najlepszego tekstu.
Na wiadomości od Was czekam do 23 grudnia.