czego byś nie chciał
czego nie robił
życie nauczy cię życia
po swojemu a to znaczy
że obróci wniwecz
cały twój wysiłek
albo wynagrodzi cię
za to i tym czego i o czym
nawet nie pomyślałeś
bo życie jest na życia
(a nie na czyjś) sposób
łaskaw(i)e sprawiedliwe
tekst jest do bólu okrągły. jedyny kantem jest żal w przedostatnim wersie, zabezpieczony nawiasem, żeby nie zmącił nicości całej reszty.
powiem tylko, że ten wiersz, przynajmniej po części to moja wersja Hioba (i to wcale nie zawężona, a rozszerzona)
wystarczy, że Twoja twórczość na innych portalach kwitnie i wzbudza zachwyt
wszystkim i tak nie dogodzi (przynajmniej ja nie potrafię)