Abecadło na bruk spadło
najmocniej się PE potłukło
a w ciemię bite nie było
jak dotąd
teraz ze zwichniętym brzuchem
i sponiewieranym kręgosłupem
myśli PE jak pieśń jak pierś
i jak poezja
że jest BE jak bluzgać brudzić
i jak Baśka spod trójki
ubrana w spódniczkę
mówi się że PE umarło
i wącha od spodu kwiatki
zeszłych epok na których
samo wyrosło
cóż jednak znaczy zmysł powonienia
w nozdrzach trupa