niekreatywne w kolorze
o dzikiej jeszcze konsystencji
zatrute przeszłością
każdego z komponentów
słodkie w swej młodości
gorzkie w braku głębi
nie zachwyci konesera
na nazwę też nie zasługuje
nie dostanie złotej etykiety
ni zielonej butelki
ni zielonej butelki" Lub.. pozostając przy tytule odrzucić pierwszą cześć i dać tylko drugą? Oba inne, oba pasowałyby do tytułu, ale dla mnie to dwa wiersze nie jeden.
będzie to dłuższe, podzielone na części. Tu zostaje tylko pierwsza.
Masz tu niekonsekwencję. Mówisz, że wino młode, niedoświadczona miłość więc.. skąd tu zatrucie przeszłością? Niedoświadczone, bo tej przeszłości brak raczej. Czyż nie? I formalnie o winie, nie jestem koneserem, więc mogę się mylić ale czy młode wino jest raczej kwaśne niż gorzkie? goryczka i cierpkość to cechy wina dojrzałego.
Co do gorzkiego: tu muszę przemyśleć, przyznaję :)