Literatura

Zaraz nie wracam (wiersz)

Boobic

 

A kiedy zechcę się stąd wymknąć
przez ciemne szpalery spuszczonych głów
do miejsca skąd wrócić się da jedynie
zawiązanymi na pęk nitkami neuronów
 
kiedy się zechcę wcześniej położyć
sterany nowotworem wdechów i wydechów
dłużących się jak kiepski film
w zaśmierdłym kinie
 
kiedy się nie obudzę tych kilka minut po tobie
by ci powiedzieć że lepszą kawę to już automat robi
że od jutra jestem na diecie 
a wczorajszy mecz był sporym rozczarowaniem
 
dopij wino z mojego kieliszka
i nie zapomnij pozmywać naczyń

słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 26 grudnia 2012, 10:48
narzekający dyrdymałami zagadaniec z mimowolnym "rymem"? pierwszej strofy
katastrofizujący tekst na krawędzi grafomanii - ponad połowa ad kosz
z reszty coś da się "upichcić"
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 26 grudnia 2012, 12:09
,,kiedy się nie obudzę tych kilka minut po tobie
by ci powiedzieć że lepszą kawę to już automat robi
że od jutra jestem na diecie
a wczorajszy mecz był sporym rozczarowaniem" - o! to jest takie zwykłe, miło przyziemne i przede wszystkim obrazowe, że warto by pójść w tę stronę. Zresztą te metaforyczne szpalery głów, nitki neuronów, czy po prosty pierwsze 1,5 strofy nie przystają do tego, co jest potem. Buduj tekst w jednym duchu. Jeśli już dajesz elementy z nieprzystających porządków, to zderzaj je, scalaj, twórz nowe jakości, a nie powoduj w czytelniku wrażenie, że autor to w sumie nie wiedział jak i co powiedzieć.
Bogusz Jan Szulc
Bogusz Jan Szulc 26 grudnia 2012, 14:49
Pierwsza strofa bardzo do mnie przemawia. Podoba mi się: "do miejsca skąd wrócić się da jedynie/ zawiązanymi na pęk nitkami neuronów". Myślę, że wiersz ma coś w sobie i na pewno jest godny uwagi.
przysłano: 25 grudnia 2012 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca