Literatura

* * * (wiersz)

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

 

                                                 Stara się Pan Cogito
                                                 osiągnąć myśl czystą
                                          przynajmniej przed zaśnięciem

 

                                                lecz samo już staranie
                                                  nosi zarodek klęski

                               Zbigniew Herbert, Pan Cogito a myśl czysta

 

czysty umysł otwiera bramy piekieł

bramy piekieł otwierają czysty umysł

 

przynajmniej przed zaśnięciem

przynajmniej przy bezdennym brzegu

przynajmniej na okoliczność zdumionych mistrzów

 

ludzie delektują się porannymi tramwajami

wibracyjnie marszczą nieustające brwi

nie czują spękanej głowy nazywając rzeczy

 

co najmniej tuzin rzeczywistości zagraconych od wewnątrz -

le langage a été donné à l'homme pour dissimuler sa pensée1

 

26 XII 2012, 23:05:16

 

 

 

1 le langage a été donné à l'homme pour dissimuler sa pensée (fr.) - Człowiek obdarowany został mową po to, aby ukryć swoje myśli. Charles - Maurice duc de Talleyrand - Périgord duc de Benevent et Dino, évêque d'Autum.

 

 


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 27 grudnia 2012, 12:13
Uwielbiam te odnośniki, zaczepy, od których wiersz się rozpoczyna :) ( czy do których nawiązuje). Prosto, a jednocześnie głęboko.
przysłano: 26 grudnia 2012 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca