mogą mieć kształt pokrywki
od puszki Pandory
a szczelność doskonałą
jak te od sejfu
stanowią śluzy ochronne
podobne do zamknięć więzień -
okrutnie konsekwentne
i dziwne równocześnie
zaopatrzone w zamki zwykłe
lub wymyślne szyfry -
one co w obliczu istotnych decyzji mogłyby
zamykane na druciany haczyk od wychodka
różnokształtne tafle obaw
zatrzaskiwane za sobą i otwierane z braku wyjścia
drewniane, metalowe, czy szklane?....
to doprawdy obojętne -
i tak przecież stoimy przed nimi
niepewni korzyści z poruszenia klamką
my - uczniacy wyrzuceni za karę z klasy na korytarz
a wydorośleć wypada - z czasem