Biała nienawiść do skalniaków, wilków, sępów i marzycieli...

Bogusz Jan Szulc

 

...jako zapis urojeń schizofrenika, który wmówił sobie, że romantyzm nie umarł wraz z poetami ze szkolnych podręczników.

 

białe noce

białe skronie

białe róże na betonie

rosną

obok każdy człowiek

jest pękniętą

stali sosną

 

białe wiersze

piszę do niej

niemal w każdym słowo-wersie

beton

stal

i róże

białe

 

skalniak

dawnych chwil przebytych

kiczem

pnie się

ku dołowi

we śnie lód

i śnieg

i dziobią kruki

wrony

wilki

sępy

marzyciele

 

białe noce

białe dłonie

biel tęsknotą moją do niej

tak jak moje białe wiersze

biel się rozpościera

wszędzie

 

(2013)

Bogusz Jan Szulc
Bogusz Jan Szulc
Wiersz · 29 stycznia 2013
anonim