Literatura

o nanizywaniu, kuszeniu i cyrku (wiersz)

Evit-ka

nawlekanie głosek
albo ich graficznych odwzorowań w postaci liter
na sznurki i komponowanie z nich słów
a z nich obszerniejszych form
prowadzi do względnej sprawności
w operowaniu językiem

celowość takiej zabawy
zwłaszcza podejmowanej regularnie
pozostaje sprawą odrębną -
i od razu przyznać trzeba
ma cholera swoją użyteczność
furda że dyskusyjną

podstawowym kryterium
w tej prawie jubilerskiej robocie
wydaje się waga i ważność
a nie efektowność mierzona w czymkolwiek -
gramy i karaty można sobie darować
z pewnością

coś jednak kusi żeby napisać i zapisać
tak żeby kolejność znaków na papierze
nie była przypadkowa -
potrzeba zaistnienia pod postacią megalomanii czystej
tego nie da się ukryć
a i ukrywać nie ma po co

aczkolwiek sprawność w żonglowaniu – dla sprawności samej
to raczej domena cyrkowych sztuczek
a nie literatury
wyjątkiem nie jest nawet aforystyka
„o nanizywaniu,kuszeniu i cyrku”  nawlekanie głosek albo ich graficznych odwzorowań w postaci liter na sznurki i komponowanie z nich słów a z nich obszerniejszych form prowadzi do względnej sprawności w operowaniu językiem  celowość takiej zabawy zwłaszcza podejmowanej regularnie pozostaje sprawą odrębną - i od razu przyznać trzeba ma cholera swoją użyteczność furda że dyskusyjną  podstawowym kryterium w tej prawie jubilerskiej robocie wydaje się waga i ważność a nie efektowność mierzona w czymkolwiek - gramy i karaty można sobie darować z pewnością  coś jednak kusi żeby napisać i zapisać tak żeby kolejność znaków na papierze nie była przypadkowa - potrzeba zaistnienia pod postacią megalomanii czystej tego nie da się ukryć a i ukrywać nie ma po co  aczkolwiek sprawność w żonglowaniu – dla sprawności samej to raczej domena cyrkowych sztuczek a nie literatury wyjątkiem nie jest nawet aforystyka

wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 15 lutego 2013, 08:50
no właśnie, cóż nie jest sztuką, dopóki nie jest sztuką dla sztuki
przysłano: 14 lutego 2013 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca