Literatura

rdzawisz (wiersz)

G.Koszewska

z niedawno odmalowanej balustrady balkonowej

ściekają krople jedna po drugiej dość szybkim

 

tempem ich krótkie życie zależy od intensywności

transponowania się chmury w deszcz od ilości wody w deszczu

 

może też od stopnia angażowania się stwórcy w proces

skraplania parowania ogólnie w fizykę chaosu codzienności

 

w sumie nie o kroplach miałam pisać ale patrząc w okno

wzrok przeskoczył poza szybę by zatrzymać się na śniegowo-wodnej

 

prostopadle padającej ścianie i tak mi się napisało

tymczasem poziom mojej depresji ewoluuje i nie wiem

 

co będzie za kolejną kroplę depresja to zachwianie szczęśliwości

w duszy naruszająca granice które stoją jak pionki w chińczyku

 

w określonym miejscu i według określonych zasad niszczy przymus bycia

zaangażowania potrzebę miłości odczuwania i odwzajemniania

 

przestaję dręczyć się wiadomościami kolejnymi mało słodkimi

newsami nie bawi mnie prezes ani premier i zaczyna

 

podobać mi się ten dziwny stan odosobnienia alienacji

wewnętrznego buntu boję się tylko że powoli rdzewieję

 

a skutki będą gorsze niż przepowiada psychiatra

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 20 lutego 2013, 06:29
katarynkowy zagadaniec
G.Koszewska
G.Koszewska 20 lutego 2013, 09:32
bardzo konstruktywny komentarz. jestem pod wrażeniem!
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 21 lutego 2013, 09:18
Tytuł intrygujący! Dalej niestety za mało poezji w tekście. Jest dosłownie, opisowo, ale nie metaforycznie i obrazowo. Trzy ostatnie wersy na tak, wers o słowach i chinczyku na tak, no i trzeci dwuwers też jestem na tak, ale poza tym zmieniłabym wersyfikację, choć przerzutnie nawet Ci wychodzą. Popracowałabym jeszcze nad tym depresyjnym rdzawieniem i deszczem, żeby nie był taki dosłowny :) pozdrawiam
G.Koszewska
G.Koszewska 21 lutego 2013, 12:11
Dziękuję. Przemyślę i popracuję.
przysłano: 19 lutego 2013 (historia)

Inne teksty autora

Mania prześladowcza
G.Koszewska
mój weekend z edith
G.Koszewska
olśnienie
G.Koszewska
mapa i terytorium
G.Koszewska
Inwazja
G.Koszewska
Czerwony kapturek
G.Koszewska
Tran
G.Koszewska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca