Literatura

Przewrotne przeznaczenie (wiersz)

el-rosa

Dzwonisz  z żalem schowanym w pretensjach

zszokowany faktem odwrócenia ról,

pustką w pragnieniach nagle spełnionych.

Cisza słów  (nie)wypowiedzianych boli.

 

Niemożliwym staje się doznanie dłoni

bezsilnie  zagarniającej  powietrze,

Nie ma mnie tam, nie ma nic, nie znalazłeś,

krzyczysz  z wyrzutem bezsilności , dlaczego.

 

Żar uczuć wypala ciągłe niedowierzanie,

pęka stagnacja rutyny  przyzwyczajeń,

słyszę to czego nie chciałabym słuchać

mówię to czego nie chciałabym powiedzieć.

 

Nie potrafimy  zapytać wprost, przeprosić.

Porozumienie chodzi dookoła, nie trafia w nas,

cienka nić rozciąga się niemiłosiernie

drugi koniec trzyma ślepy los.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
kobieta ze złą buzią
kobieta ze złą buzią 5 marca 2013, 09:42
Ja się specjalnie nie znam, ale kolejny raz mam wrażenie,
że taki zapis "na kwadratowo" jest pułapką dla Poezji, która gdzieś tutaj jest.
Pozdrawiam!
el-rosa
el-rosa 5 marca 2013, 11:59
Nie wiem, czy inny zapis by coś poradził na odczyt, ale bardzo Ci dziękuję za przeczytanie i podzielenie się opinią:)
Pozdrawiam serdecznie!
kobieta ze złą buzią
kobieta ze złą buzią 5 marca 2013, 12:26
nieprecyzyjnie się wyraziłam;
nie ZAPIS, tylko PISANIE "na kwadratowo".

klatka formy, a nie "żar uczuć" (przewrotnie
- nie żartuję ;)

...aha, a węzeł gordyjski trochę maślany, bo już dawno zasupłany ;)
Ata
Ata 5 marca 2013, 13:57
no właśnie też obiłam się o kanty. można by jeszcze przemyśleć, upłynnić.
el-rosa
el-rosa 5 marca 2013, 18:12
Dziękuję Wam za komentarze, ale nie mam pomysłu na zmiany, na razie. Jednak pomyślę , pomyślę jeszcze.
Pozdrawiam Eliza
Mithril
Mithril 5 marca 2013, 21:01
przeinwersjonowany tryb nadliryzmu promiłosnego, który w trakcie czytanie przybiera formę budyniu...
el-rosa
el-rosa 5 marca 2013, 23:09
Mithril, dzięki za komentarz, wolę taki niż żaden. Chciało Ci się napisać cokolwiek, a to już coś. Tyle, że to nie jest wiersz miłosny i ten odczyt mnie smuci.
Pozdrawiam El
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 16 marca 2013, 22:54
kobieta ze złą buzią trafnie prawisz z tym kwadratowym pisaniem ;) - choć cienka nić rozciągajaca się niemiłosiernie, bo drugi koniec trzyma śleby los - jest świetne :)
przysłano: 5 marca 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca