nadzwyczajnie słodkich
poplątanych jak dziewica
kilka sznurków zakręconych
niezawodnych wspomnień życia
mam po tobie jeszcze małą
dziurę między łopatkami
ktoś mi serce wcisnął siłą
lecz wątrobą też się bawił
rozmazanych liter ciągi
kart pachnący perfumami
westchnień też gwizdnąłem sporo
byle nic Ci nie zostawić
proszę więc na czasy wszelkie
nie nazywaj mnie kochanym
wlazłaś mi na linię życia
przydeptując nieco szalik
bo ja lubię te głupoty twoje
krótko ścięte lecz z piersiami
z przywiązania jednak muszę
nie dać sobie siebie stracić
"mam po tobie jeszcze małą
dziurę między łopatkami"
wżdy się zadziało, iże jeden kombatant, chcąc skorzystać z przywilejów ZBOWiD
miał pewien problem, aby swoje kombatanctwo udowodnić, gdyż nie pamiętał, czy w czas wojny:
- dostał kulką między łopatki
a może
- łopatką między kulki