ciemność

Agati

ciemność jest obojętna

jak chlorek potasu

nie ma imienia i twarzy

 

zostawia nas z pytaniem

co dalej?

i czeka

 

ciemność jest podstępna

wykonuje tylko jeden ruch

zabija w nas

świadomość wieczności

 

Agati
Agati
Wiersz · 10 marca 2013
anonim
  • Paulina Wielbicka
    Ciekawy pomysł na personifikację ciemności - całkiem sprawnie skonstruowany tekst, choć ta "świadomość wieczności" taka zbyt ogólna.

    · Zgłoś · 11 lat
  • Mithril
    zaryzykowałbym:

    "ciemność jest obojętna
    jak chlorek (patosu)
    nie ma imienia i twarzy

    zostawia na/m/ (...) pytanie(-)
    co dalej?
    i czeka

    ciemność jest podstępna
    wykonuje tylko jeden ruch
    zabija w nas (...) wiecznoś(ć)"

    i byłoby dobrze = owa "metafora", choć zdawać by się mogło, że tylko grająca na skojarzeniu - ma sens, no ale to mnie tak ubodło: "żemożeby"

    · Zgłoś · 11 lat