Aniele stróżu mój
co w kości grasz
o tych kilka łachów moich
co patrzysz na zegarek
który stanął dawno temu
i twierdzisz że właśnie masz przerwę
na kanapkę i sok malinowy
co zawsze wskazać mi potrafisz
właściwą drogę
do monopolowego czynnego całą dobę
co dzwonisz z zastrzeżonego
o piątej nad ranem
i pytasz dlaczego nie śpię
Aniele upadły by być bliżej mnie
który poprawiasz postawione przeze mnie kropki
na przecinki
który plujesz moim wrogom do marmelady
i kwasisz im mleko w lodówkach
tak że rano
zaspani muszą
biec po nie do sklepu w podskokach
Aniele
uparcie sklejący wazon z przedsionkami i aortą
śmiejąc się przy tym
obłędnie
że niedługo maj
ja blady
a to nie wypada
głaszczesz mnie
kiedy krzyczę
żeś urojeniem
nie istniejesz
Ty co
przewijajasz
złe sny
i puszczajasz wolniej
te dobre
Aniele co zaspałeś na autobus
kiedy ja dotarłem nad przepaść
kiedy przybyłeś pięć godzin spóźniony
przywiozłeś kanapki
z kradzioną wędliną
i zapytałeś
czy nie jestem głodny
a szeptałem
że nie mam sił latać
chyba że
głową w dół
wtedy
okryłeś mnie płaszczem
by nikt łez nie dostrzegł
i dałeś mi z kieszeni
dwie kostki cukru umoczone w spirytusie
Aniele
dziękuję że jesteś
niezłomny
(2013)
Jedna sugestia: proponuję usunąć drugie powtórzenie "o niej"
zostawić "i puszczasz wolniej te dobre"
A twój komentarz - "mithril novi".
Już myślałem, że zginąłeś na morzu. :)
A twój komentarz - "mithril novi"."
..............................żałosny jak zwykle
Przynajmniej, możesz błysnąć perfekcyjną obsługą skrótów "ctrl + c, ctrl + v" w swoim komentarzu. Nie było by tego gdyby nie ja.
Marudzisz...
Przynajmniej, możesz błysnąć perfekcyjną obsługą skrótów "ctrl + c, ctrl + v" w swoim komentarzu. Nie było by tego gdyby nie ja."
..........................a co mi tam, potrenuję przy takiej erudycjii
Jestem niezwykle ciekawa twojej opinii...
zrewanżuję się...
to co piszesz jest mi bliskie dlatego że są tam emocje dużo emocji.
W każdym moim wierszu jest cząstka mnie tego co przeżyłam kiedyś lub przeżywam teraz a że jest tego bardzo dużo aż za dużo to i dużo emocji w tym co piszę
Wiersze bez emocji są mdłe, suche stają się tylko pustym słowem emocje sprawiają że wiersz żyje...