Limeryki indiańskie

Dorka Wiśniewska

Kuper Kaczy z plemienia Apaczy,
Manitou niech mu czyn ten wybaczy,
Kiedy odkrył w noc poślubną,
Że ktoś przed nim żonkę skubnął,
Oskalpował swego konia z rozpaczy.

 

 

Mały Kruk, wielki wódz Irokezów,
Kiedy zastał swą żonę w alkierzu,
w towarzystwie dwóch gachów
Z plemienia Nawaho,
Zmienił wiarę i krzyknął, o Jezu!

Dorka Wiśniewska
Dorka Wiśniewska
Wiersz · 16 marca 2013
anonim