był lud
epoki wikingów
i wyznawców czarnego słońca
więc dlaczego bóg
wybrał izrael
w babim jarze
nie zakwitną sasanki
tylko brudne jawory
kołysane jarzębiną
w zduszonym krzyku
maluczkich bez obuwia
a przecież
takie stópki matki całują
i codziennie przeliczają w nich paluszki
jak ogrodnicy liczący rozwijające się pąki róż
więc dlaczego
już nic nie rozumiem
z moich pytań bez odpowiedzi
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski
Wiersz
·
18 marca 2013
-
Ataw tym wypadku ocena mówi wszystko.