samotność

Agati

samotność smakuje
jak zimna herbata
pozostawiona z nadzieją
że ktoś ją jeszcze wypije

 

i pachnie jak deszcz

chociaż nieco smutniej
gdy stuka melancholijnie
w szyby umysłów

 

samotność jest jak artysta
który tłumaczy sobie
że jedyne czego potrzebuje
to farba i płótno

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 4 głosy
Agati
Agati
Wiersz · 22 marca 2013
anonim
  • Figa
    Sympatyczny wiersz jak na taką młodą osobę. Niemniej polecam wyzbyć się prostych słów opisujących uczucia. Mam wrażenie, że jeszcze boisz się używać słów, starasz się je ograniczać. To z jedne strony dobrze, ale z drugiej - czekam aż napiszesz coś dłuższego (może proza?) i opiszesz mi tę samotność w taki sposób, że nawet nie znajdę tam słowa na s (no może przesadzam). Bo są różne samotności, wszystko zależy od twojego punktu widzenia...

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • kamil
    Coraz lepiej.
    Pozdrowienia,
    Kamil

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Bogusz Jan Szulc
    "Samotność to pies co kąsa tak bez uprzedzenia." Śpiewał kiedyś zespół Lady Pank. Mam wrażenie, że nie ważne ile tekstów o niej powstanie, ile metafor - wszystkie i tak będą trafne i słuszne. Bo to temat, którego wyczerpać po prostu się nie da. A co do artyzmu samotności - wiele pięknych dzieł nie powstałoby gdyby nie ona.

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Paulina Wielbicka
    jest dużo lepiej :) i nie będę się powtarzać, ale cieszy to, że się rozwijasz

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Ata
    Również widzę tutaj postępy, wg mnie niepotrzebne słowo "samotność" na początku ostatniego wersu.

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Justyna D. Barańska
    Mc.ejdzej naprawdę robisz postępy, jasne, że nadal trzymasz się tematów pierwszych, tzn. pierwszych, jakie przychodzą młodym do głowy, ale za to idziesz już w obrazowość, nie nazywasz to jest to i to, ale przedstawiasz pewien stan, w jakim się znajdujemy, gdy przeszywa nas jakaś emocja. W porównaniu do poprzednich to bardzo dojrzały tekst, także trzymam kciuki za kolejne.

    A! tytuł - "samotność" itp. raczej w tytule nie kojarzy się najlepiej, trąca grafomanią, a pamiętaj, że tytuł to wizytówka, jeśli kogoś odrzuci, to tekstu na pewno nie przeczyta.

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Mithril
    "samotność smakuje
    jak zimna herbata
    pozostawiona z nadzieją
    że ktoś ją (...) wypije

    (...) pachnie jak deszcz
    chociaż nieco smutniej
    (...) stuka melancholijnie
    w szyby ( ? )"

    ...............................w takiej formie jest przyswajalne - pytajnik to anatomiczny rympał
    trzecia strofa naciągana jak mocno przeżuta guma...

    · Zgłoś · 11 lat temu