Lhasa miastem szczęśliwych ludzi
tak mówią
odkąd wyprowadzono mieszkańców
z feudalizmu średniowiecza
świat nie słucha
żywych pochodni
niepotrzebny ból oddających życie
płomieniom
spowszedniał stracił urok nowości
świat woli robić interesy
z wprowadzającymi skok cywilizacyjny
dowodem
linia kolejowa
przecinająca pagórkowatą przestrzeń
z okna krajobrazy
lazurowe jeziora
antylopy cziru
z nich utkają szal
zakupią w Nowym Jorku
ze średniowiecza feudalizmu
świat nie słucha "
"płomieniom
on spowszedniał
świat woli robić interesy"
a pointę jak lazurowy szal utkałabym raczej z linii kolejowej
ostrzej, niech popodcina gardła.
estetykę to akurat mam w nosie, zwłaszcza w tym przypadku, hej!
odkąd wyprowadzono
ze średniowiecza feudalizmu mieszkańców
świat nie słucha tych
co zostają żywymi pochodniami
niepotrzebny im jest ból oddających życie płomieniom
on spowszedniał straci/ł/ urok nowości
świat woli robić interesy z tymi którzy wprowadzają skok cywilizacyjny
zbudowana linia kolejowa
przecinająca pagórkowatą przestrzeń jest
na to dowodem
z okna można podziwiać krajobrazy
patrzeć na lazurowe jeziora antylopy cziru
to z nich utkają szal
zakupią go w Nowym Jorku"
........................................... ten przykład, a to: "stracić" = "straci/ł/" jakoś bardziej komprende...