Fotofobia

fen

Miłowałbym lecz wolno- mi
czy szybko przyszłoby 

przekląć

 

umarłbym
wysłał na bitwę wszystko
zwierciadłem zamiast lornetą
przedpole omiatawszy

 

nie całkiem jeszcze człowiek  

od reszty odróżny
bo część słów bez liter
a nie mówili

 

nie zawsze czas na siebie
janka przygotowuje
kolejny pan zdziwiony
tego nie zadali

 

gdy wzeszło słońce
dzień ciemniejszy od nocy

fen
fen
Wiersz · 1 kwietnia 2013
anonim
  • Ari
    zapal światło (ZA)miast...
    przeklinać ciemność...

    25
    52

    jednako czytane ;p

    · Zgłoś · 11 lat
  • Paulina Wielbicka
    *umarłbym

    · Zgłoś · 11 lat
  • fen
    Rzeczywiscie z 'zamiast' czytelniej, a 'umarł bym' miało coś oznaczać, acz 'umarłbym' wydaje się zgrabniejsze.

    Dziekuję.

    · Zgłoś · 11 lat
  • Mithril
    pseudoliryczny pogadaniec - treść naciągana wzorem gumy od majtek, z przekomicznymi środkami typu: "odróżny" - chętnie poznam semantyczny zarys słowa, etymologię lub mechanizm jakim kierował się był autor............................jeżeli w drugim wersie nie ma byka, to lepiej komponowałoby się "aby"

    · Zgłoś · 11 lat
  • fen
    Tresc jest naciagana... A moze czytajacy nie zrozumial, albo sposob przekazu 'nie dziala' jak powinien, wiec warto cos zmienic. Osobiscie uwazam, ze trzeba by sie jeszcze raz wczytac i pomyslec.

    A ze to pseudoliryczny pogadaniec - zgodzilbym sie. Nie kazdy jest 'artysta', lecz moze miec cos do przekazania. Dzielo to nie jest ale odpychajaca forma raczej tez nie.

    'Odrozny' przekomiczne... Byc moze, natomiast uwazam, ze troszke swiezosci sie przydaje. odrozny jako 'zdatny do odroznienia', 'wyrozniajacy sie', a takze 'inny', a takze forma wydaje mi sie ciekawa wlasnie w zestawieniu z 'od reszty'.

    Drugi wers poprawiony.

    · Zgłoś · 11 lat
  • Doremi
    Zgadzam się że "nie kazdy jest 'artysta', lecz moze miec cos do przekazania"

    Tu szukam tego: co autor - co ja...
    jednak jakby tylko zlepiam słowa...

    miłowałbym
    umarłbym
    nie mówili
    nie zadali

    może nie ta chwila może nie ten przekaz
    ale to czuję: "gdy wzeszło słońce dzień ciemniejszy od nocy"...
    i pozdrawiam :)

    · Zgłoś · 11 lat
  • Mithril
    "'Odrozny' przekomiczne... Byc moze, natomiast uwazam, ze troszke swiezosci sie przydaje. odrozny jako 'zdatny do odroznienia', 'wyrozniajacy sie', a takze 'inny', a takze forma wydaje mi sie ciekawa wlasnie w zestawieniu z 'od reszty'."

    nie przekonałeś mnie (nadal nie uważam owego pseudoneologizmu, za udany) - a ja nie brony, aby się wczytywać, jakbym pominął rozumieniem, "raz pierwszy/drugi"

    · Zgłoś · 11 lat
  • Doremi
    Wróciłam...

    'odróżny' mi się spodobał - różny od...
    odróżniający*wyróżniający się
    inny
    od...
    reszty

    no i ta bitwa właśnie 'zwierciadłem przedpole omiatawszy'

    P.S. Co tak zamilkłeś !?

    · Zgłoś · 11 lat