Literatura

Smutna historia (wiersz)

Jarosław Baprawski

na starej maszynie do szycia
fotografia czarno-biała

jeszcze młode
roześmiane oczy
i splecione dłonie

 

a na ścianie Pan miłosierny
nawołuje tęczą promieni
pójdźcie anioły
Jezu ufamy Tobie

 

na pokuciu
Matka Boska Karmiąca
aniołem stróżem
nad łóżkiem dziecka
rozkłada oczy

 

oddychają ściany
żyjące kapliczką
u szczytu domu
Maryjo Częstochowska

 

miej nas w opiece
szkaplerzyku
nad drzwiami

 

krzyżem
Jezus przybity
i głos ligawy
z oddali

 

to Polska

moich dziadków

 

ojczyzna


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 7 kwietnia 2013, 19:23
przepraszam, że się powtarzam, ale oniemiałem
przysłano: 7 kwietnia 2013 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca