Literatura

Pejzaż (wiersz)

Jan Pradera

W zapatrzeniu stały spoglądam ukradkiem

-Ty milczysz

Nieznacznie odchylając głowę.

 

Zwykła kokieteria czy najbardziej wysublimowany sadyzm dusz?

Trzask drzwi, potok niepotrzebnych słów.

Perturbacje zakłócają myśl, a w niej kwitnie areał snów.

 

-Zalotny uśmiech

I znów uroda życia oddycha, proszę daj istnieć!

Jej, mi i innym pasożytom  współżerującym

 

Z daleka, niemal zza światów dobiegają ledwie słyszalne drgania.

Życie płynie równolegle do gwiazd, ale nie będę go gonił 

musiałbym odwrócić wzrok.


niczego sobie– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ir
Ir 11 kwietnia 2013, 12:32
zakłócają , a nie "zakłucają"
www.pwn.pl/?module=multisearch&search=zak%B3%F3caj…
abojawiem 11 kwietnia 2013, 14:00
zdarza się i to nie koniec świata
Jan Pradera 11 kwietnia 2013, 14:18
Jest mi głupio, muszę chyba włączyć słownik w wordzie :)
Ir
Ir 11 kwietnia 2013, 20:07
Przyjrzałabym się na miejscu Autora interpunkcji, bo nie jest to interpunkcja prawidłowa.
"Rozległy ciek życia płynie równolegle do nurtu gwiazd..." - tutaj jest trochę masło maślane, bo wiadomo, że jak "ciek" to "płynie".
Może lepiej tak: życie płynie równolegle.....
Często piszącym zdarza się przeozdobnikowanie utworu tak jak tutaj np.
"Perturbacje zakłócają myśl, a w niej kwitnie w harmonijnym pędzie
symbioza ciał i ust"...
Jeszcze bym wzięła ten utwór na warsztat.

Acha, jeszcze :"-Zalotny uśmiech" , myślnik zbędny, a jak już, to po myślniku "enter"...dalej:"...daj istnieć !" wykrzyknik winien być bezpośrednio po "istnieć", bez odstępu.
To tylko tak na szybko.
Mithril
Mithril 12 kwietnia 2013, 10:45
co oznacza słowo: "NIeznacznie"?

oraz

"daj istnieć !" - czemu służy odstrzelony wykrzyknik?
Jan Pradera 12 kwietnia 2013, 15:47
Detale :)
Mithril
Mithril 12 kwietnia 2013, 16:47
" Jan Pradera godzinę temu
Detale :)"

zmień okulary lub zainstaluj word`a

"NIe znacznie"..................detal?
Jan Pradera 12 kwietnia 2013, 19:59
Tak najzwyklejszy detal, ale jeżeli pan uważa, że kropki, przecinki i spacje są w poezji najważniejsze to przykro mi, ale tam.............są drzwi :)
Ir
Ir 12 kwietnia 2013, 21:56
"NIe znacznie odchylając głowę" - winno być:


"Nieznacznie odchylając głowę" a to moim zdaniem nie jest detal.
Będzie potrzebny jednak słownik w wordzie.
Mithril
Mithril 12 kwietnia 2013, 22:47
"NIe"

..........................okulary przede wszystkim
przysłano: 10 kwietnia 2013 (historia)

Inne teksty autora

Groch
Jan Pradera
Struny
Jan Pradera
Abulia
Jan Pradera
Bozon Higgsa
Jan Pradera
Odwaga
Jan Pradera
Wyrocznia
Jan Pradera
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca