Pejzaż

Jan Pradera

W zapatrzeniu stały spoglądam ukradkiem

-Ty milczysz

Nieznacznie odchylając głowę.

 

Zwykła kokieteria czy najbardziej wysublimowany sadyzm dusz?

Trzask drzwi, potok niepotrzebnych słów.

Perturbacje zakłócają myśl, a w niej kwitnie areał snów.

 

-Zalotny uśmiech

I znów uroda życia oddycha, proszę daj istnieć!

Jej, mi i innym pasożytom  współżerującym

 

Z daleka, niemal zza światów dobiegają ledwie słyszalne drgania.

Życie płynie równolegle do gwiazd, ale nie będę go gonił 

musiałbym odwrócić wzrok.

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 3 głosy
Jan Pradera
Jan Pradera
Wiersz · 10 kwietnia 2013
anonim
  • Mithril
    "NIe"

    ..........................okulary przede wszystkim

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Ir
    "NIe znacznie odchylając głowę" - winno być:


    "Nieznacznie odchylając głowę" a to moim zdaniem nie jest detal.
    Będzie potrzebny jednak słownik w wordzie.

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Jan Pradera
    Tak najzwyklejszy detal, ale jeżeli pan uważa, że kropki, przecinki i spacje są w poezji najważniejsze to przykro mi, ale tam.............są drzwi :)

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Mithril
    " Jan Pradera godzinę temu
    Detale :)"

    zmień okulary lub zainstaluj word`a

    "NIe znacznie"..................detal?

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Jan Pradera
    Detale :)

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Mithril
    co oznacza słowo: "NIeznacznie"?

    oraz

    "daj istnieć !" - czemu służy odstrzelony wykrzyknik?

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Ir
    Przyjrzałabym się na miejscu Autora interpunkcji, bo nie jest to interpunkcja prawidłowa.
    "Rozległy ciek życia płynie równolegle do nurtu gwiazd..." - tutaj jest trochę masło maślane, bo wiadomo, że jak "ciek" to "płynie".
    Może lepiej tak: życie płynie równolegle.....
    Często piszącym zdarza się przeozdobnikowanie utworu tak jak tutaj np.
    "Perturbacje zakłócają myśl, a w niej kwitnie w harmonijnym pędzie
    symbioza ciał i ust"...
    Jeszcze bym wzięła ten utwór na warsztat.

    Acha, jeszcze :"-Zalotny uśmiech" , myślnik zbędny, a jak już, to po myślniku "enter"...dalej:"...daj istnieć !" wykrzyknik winien być bezpośrednio po "istnieć", bez odstępu.
    To tylko tak na szybko.

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Jan Pradera
    Jest mi głupio, muszę chyba włączyć słownik w wordzie :)

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • abojawiem
    zdarza się i to nie koniec świata

    · Zgłoś · 11 lat temu
  • Ir
    zakłócają , a nie "zakłucają"
    http://www.pwn.pl/?module=multisearch&am...

    · Zgłoś · 11 lat temu