Literatura

Przyjaźń (wiersz)

Bogusz Jan Szulc

Suche trzaski sumienia zapalniczki,

mącą ciszę między spojrzeniami,

wieczory już nie takie dżdżyste,

kiedy jesteśmy z sobą sami.

Nie trzeba słów wielu zbytecznych,

by jasność znów mieć nad głowami,

bo niby myśli mamy różne,

lecz ten sam spokój między nami.

 

Świat zwariował już za młodu,

jeszcze nie mając w planach nas,

lecz takim myśmy go zastali,

gdy przyszedł nasz najwyższy czas.

Może to zbieg okoliczności,

łatwiej w to wierzyć niżli w plan,

bo rodząc się jesteśmy nadzy,

a ubiór wiar przychodzi sam.

 

Wiemy, że przyjdą gorzkie deszcze,
będą przegonić chciały stąd,

lecz my niezłomnie wciąż będziemy,

póki trwa w żyłach lepki prąd.

A nawet kiedy przyjdzie pora,

zasnąć tak jakoś będzie lżej,

i nim żar raz na zawsze zgaśnie,

popiołu w sercach będzie mniej.

 


niczego sobie 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Ciekawy opis przyjaźni. Wrócę tu jeszcze
abojawiem 19 kwietnia 2013, 23:28
na swój i nie na swój sposób dobre, a nawet bardzo dobre
MichałSg.
MichałSg. 20 kwietnia 2013, 00:59
Myślę, że ten tekst świetnie sprawdziłby się w piosence, bo jak na wiersz ,,czytany" zbyt wiele tu oklepanych zwrotów. Plus niekonsekwentne rymowanie. I pomyślałbym nad zmianą tytułu - hasła typu: miłość, przyjaźń, radość etc. zazwyczaj zapowiadają banalną treść;). Pozdrawiam
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 20 kwietnia 2013, 08:33
Tytuł sprawia, że odrzuca od tekstu. Czytając tekst dochodzi do efektu klepania - to przez rymowanie i zlepianie podobnych brzmień np. "ubiór wiar przychodzi sam", "nasz najwyższy czas", i jakoś tak trąci patetyzmem tu: nim, by, myśmy, póki...zgodzę się z Michałem, że piosenka byłaby z tego nietuzinkowa, poezja jest wartościowa, ale bez dzwonów ;P pozdrawiam
przysłano: 19 kwietnia 2013 (historia)

Inne teksty autora

Stacja
Bogusz Jan Szulc
A więc wojna...
Bogusz Jan Szulc
​ Wyznanie
Bogusz Jan Szulc
Siatka tła
Bogusz Jan Szulc
Początek
Bogusz Jan Szulc
Koty gorszego Boga
Bogusz Jan Szulc
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca