Il senso della vita

Jan Pradera

Dlaczego żyć?

 

Dla oddychania ziemią

Dla słów niepowiedzianych 

Dla dębów, co jesienią 

zatoczą krąg miedziany

 

Dla ludzi, dla człowieka

Dla dwojga ust w jedności

Dla czasu, bo w powiekach

zamyka kwiat czułości

 

Dla orłów - snu przestworzy 

Dla pieśni dni minionych

Po to by jeszcze pożyć 

i życia być spragnionym

 

I dla mnie i dla ciebie

wstających wczesnym ranem

choć słońce śpi pod niebem

by ujrzeć świtu zamęt

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 1 głos
Jan Pradera
Jan Pradera
Wiersz · 20 kwietnia 2013
anonim
  • abojawiem
    ale człowiek i tak nie musi wiedzieć dlaczego żyje, żeby żyć i to jak najlepiej/najwłaściwiej

    · Zgłoś · 11 lat temu