dla Pani Ptysiowej
czy – aby zapamiętać – zapisujesz wszystko?
ciągle rysujesz nam
obok wieszaka
dreszcz ale ciepło
pies gdy wsiąka w parkiet
jego sierść i tętno
od twoich stóp
w noc gdy bywam
ten sam – tancerko
(czy pisać o miłości i śmierci
gdy obok skacze kos na ugorze)
patrz
jest daleko
– zatrzymany w zegarku
ojciec
– dławiący się
atramentem tuszem
– teraz Kochanie
to nie liternictwo?
– podpis
że jednak napisał o miłości i śmierci
chłopczyk
oddalił się
potem
mężczyzna
ptaszek czyli kos – odleciał? a światło?
teraz gdy oglądamy się za siebie
– ostatni raz
nic nie napisałem
o miłości i śmierci
dla nas
20/21 kwiet 2013
I już na poważnie. Przekonuje mnie, gdy mowa o "kontrukcji" ostatni kwartet wersów i pierwsze otwierające. Reszta jest do pogrania. No, ale ... to Twoje struny;-)
omo - człowiek, mężczyzna; omino- chłopczyk.
Ptyś - bignè.
Ładnie.
"Trzynaście sposobów spoglądania na kosa" Wallace Stevens - wyimki:
(...)
IV
Mężczyzna i kobieta
Są jednością.
Mężczyzna, kobieta i kos
Są jednością.
(...)
VII
O, chudzielcy z miasta Haddam,
Czemu zwidują wam się złote ptaki?
Czy nie widzicie, jak kos
Drepcze wokoło stóp
Kobiet, które macie u boku?
(...)
XI
Jeździł po Connecticut
W szklanym powozie.
Pewnego razu przeszył go lęk,
Że przez pomyłkę wziął
Cień swego ekwipażu
Za stado kosów.