Karakałpacja

abc

 

Igor Savitsky (1915-1984)

 

Pustynia w Azji Środkowej sprawia że oko
staje się niezwykle wrażliwe na subtelne różnice kolorów

 

tak powiedziałeś

 

na jedwabnym szlaku w miejscu odosobnienia
stworzysz przytułek
dla niechcianych wzorów i barw
są tu tylko wydmy i piasek pod którym spoczywa cała cywilizacja

 

malowana przez wiernych mistrzów
którzy przestali istnieć bo oszpecali rzeczywistość

 

każda władza kocha wzniosły realizm
więc na rozkaz Stalina uśmiercano za życia
a miłośnikom sztuki mówiono
malarz jest zbyt poważnie chory aby
jego obrazy zobaczyć

 

 

 
 
abc
abc
Wiersz · 21 kwietnia 2013
anonim
  • Mithril
    "Pustynia w Azji Środkowej sprawia że oko
    staje się niezwykle wrażliwe na subtelne różnice kolorów

    tak powiedziałeś

    na jedwabnym szlaku w miejscu odosobnienia
    stworzysz przytułek
    dla niechcianych wzorów i barw
    są tu tylko wydmy i piasek pod którym spoczywa cała cywilizacja

    malowana przez wiernych mistrzów
    którzy przestali istnieć bo oszpecali rzeczywistość

    każda władza kocha wzniosły realizm
    więc na rozkaz Stalina uśmierc[a]no za życia
    a miłośnikom sztuki mówiono
    malarz jest zbyt poważnie chory aby
    jego obrazy zobaczyć"

    to tylko ja - ot potrzeba taka i nie kieruj się mną,.....................wersyfikacja, to tylko jeden z horyzontów...

    · Zgłoś · 11 lat
  • abc
    uśmiercano, bo było tego mnogo, wiem o co mi chodziło, a zapis to inna bajka, jest wiele możliwości, ale niech będzie twoja foremka, to tekst przejściowy, czekam na to co napisze i mnie porwie. ;)

    · Zgłoś · 11 lat
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
    Fajne to. Widzę wersyfikacje z propozycji Mithrila, nie wiem jaka była przedtem, ale jak to Mithril powiedział, to tylko jeden z horyzontów. :) Ten do mnie pzremawia

    · Zgłoś · 11 lat
  • abc
    Dzięki Szanta :)

    · Zgłoś · 11 lat