A mogłem się ponumerować

Adam Blank

kości mam tyle ile trzeba.

oczu dwoje. jeden chuj.

 

jestem człowiek - naga małpa.

nieopierzony kurczak. trzcina,

smród.

 

moja planeta jest latawcem

w bezmiarze niewidzialnych

grawitacji. nie rozumiem ich -

- czy więc to magia?

 

spalcie mnie na stosie,

katolicy, bo nie jestem jednym z was. patrząc

w niebo widzę pieśni o nieludzkich

kształtach i tęsknotach.

 

twój bóg jest także moim snem

o lepszym jutrze. lecz ja

ze snami nie rozmawiam,

jedynie je śnię.

 

nocami gram na sobie zakazane

piosenki nie martwiąc się plamami,

bo żyję w ostatnim z idealnych światów.

Adam Blank
Adam Blank
Wiersz · 24 kwietnia 2013
anonim
  • abojawiem
    dobrze, dobrze, a tym lepiej, kiedy bez przesady

    · Zgłoś · 11 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    O ile podmiot liryczny wiersza przemawia do nas w I osobie ,
    to jest to płomienne wyzwanie rzucone w próżnię .
    O ile natomiast w II albo III ,
    to jest to gniot całkowicie autora dyskredytujący .
    Określenie "żyję w ostatnim z idealnych światów" trąci czymś totalnym .
    Poza tym , że jest zwyczajnie fałszywe , bowiem nie istnieją żadne "idealne światy" .
    ani w książkach , obrazach , rzeżbach itd. , ani tym bardziej na ulicy .

    · Zgłoś · 11 lat
  • Adam Blank
    Trochę mnie to rozbawiło, bo nie słyszałem określenia "podmiot liryczny" od czasu, gdy dostałem dwóję za wypracowanie o Białoszewskim. Nie wiem doprawdy, ile osób można się dopatrzyć w tym wierszu, ale zapewniam, że zawsze piszę z perspektywy jednej - siebie. Innych nie znam. Nie myślę, gdy piszę i to czasami widać. A "idealne światy" jak najbardziej istnieją, tym bardziej w literaturze. Ale to już kwestia osobistego postrzegania rzeczywistości.

    · Zgłoś · 11 lat
  • Mithril
    żenująca, wtórno-skandalikowa.......................

    " Nie myślę, gdy piszę i to czasami widać."

    ...............czasami?

    · Zgłoś · 11 lat
  • kamil
    ,,nocami gram na sobie zakazane piosenki"

    reszta fatalna.

    · Zgłoś · 11 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ... a mnie rozbawił wiersz . Bez urazy . Przecież nie jesteśmy tu dla wzajemnej adoracji . :)

    · Zgłoś · 11 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Świat jest idealny, tylko ludzie nie! Co widać czytając niektóre komentarze. Nie jesteśmy tu dla wzajemnej adoracji? To także nie jest kółko nieustannej krytyki i drwin. Warto zastanowić się, dlaczego ktoś widzi we wszystkim tylko złe strony. Chociaż wątpię, że ktoś taki ma odwagę na odrobinę refleksji (krytyczną analizę samego siebie).

    · Zgłoś · 11 lat
  • Adam Blank
    W każdym bądź razie zapowiada się ciekawie! Niebawem wrzucę coś nowego, nie bójcie się :]

    · Zgłoś · 11 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    "jestem człowiek-naga małpa"

    człowiek to małpa...tylko że ubrana ;-) i to by była dzis jedyna różnica...

    · Zgłoś · 11 lat