Literatura

z czym się majówka kojarzy? (wiersz)

Evit-ka

mnie dość prostacko
po prostu z majem
i nie bez racji – jak mi się zdaje
ze śpiewem ptaków na świtu straży
dniówka majówka mi się kojarzy

niekiedy jeszcze z kasztanu kwiatem
i ze złamanym wpół poematem
co zapach ukradł prosto od bzu
zasadzonego na skraju snu...
z tym asocjuję dwa zgrabne słówka
w to mi się składa dniówka majówka

ciepłym wieczorem z księżycem jeszcze
i z mimochodnym rozkoszy dreszczem
o którym raptem pomarzyć przyjdzie
jak o miłosnym pierwszym bezwstydzie
gdzieś zapomnianym – tam na Krupówkach
tam na Krupówkach...
tamta majówka
„z czym się majówka kojarzy?”  mnie dość prostacko po prostu z majem i nie bez racji – jak mi się zdaje ze śpiewem ptaków na świtu straży dniówka majówka mi się kojarzy  niekiedy jeszcze z kasztanu kwiatem i ze złamanym wpół poematem co zapach ukradł prosto od bzu zasadzonego na skraju snu... z tym asocjuję dwa zgrabne słówka w to mi się składa dniówka majówka  ciepłym wieczorem z księżycem jeszcze i z mimochodnym rozkoszy dreszczem o którym raptem pomarzyć przyjdzie jak o miłosnym pierwszym bezwstydzie gdzieś zapomnianym – tam na Krupówkach tam na Krupówkach... tamta majówka

wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 28 kwietnia 2013, 14:04
każdy ma jakąś majówkę, która wcale nie jest jakąś tam majówką
przysłano: 28 kwietnia 2013 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca