sztućce pięciolatki
Evit-ka
o najlepsze
z wyprodukowanych w tej pięciolatce sztućców
nie chodzi tu
bynajmniej
to jest historia – a raczej historyjka
małego zestawu do jedzenia:
znaczy łyżki, widelca i noża -
mają miniaturowy rozmiar i rączki w kolorze wiśni
widelec
który dla dziewczynki pięcioletniej miał wielkość akurat
dziś przypomina widelczyk do ciasta
co najwyżej
łyżka
ma czerpak niewiele większy od tego
co go wtedy używały jej lalki
a i to niechętnie
nóż
wielce symboliczny
i bardziej zgrabny niż ostry
obecny dla fasonu głównie
pamiątka
po Dziadku Beniaminie
dziś ma jakieś 48 lat
według pobieżnych obliczeń
Piszę byle coś napisać.