Literatura

Przyjdzie dzień (wiersz)

Sombra

Kiedyś jeszcze przyjdzie dzień,
gdy niepotrzebne będą tabletki na sen.
Niepotrzebne będą zegarki i parasolki,
a znaki drogowe leżeć będą martwe na szosie.

 

Zobaczysz. Będziemy piekielnie trzeźwi.
I nie mówię tu o alko-nieważnym-holu.
Czeka nas czterdziestoletnia burza,
ulewa niebiańsko pijanego szczęścia.

 

Ludzie pasują do siebie, bo się nie różnią.
Fakt ten napełnia mnie czymś jak hel,
mam ochotę wznieść się i nie patrzeć
na ludzi w takich samych kapeluszach.

 

Z nami będzie inaczej. Nasz świat
znajdować się będzie gdzieś, gdzie
zniesiono niewolnictwo, zalegalizowano prawdę,
zakazano zmartwień, poznano śmiech.

 

Cichy wiatr przymknie nam powieki
i nie obudzimy się już nigdy.


słaby 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Angiee
Angiee 3 maja 2013, 23:39
ani mnie nie ogrzał...ani mnie nie oziębił... ale może "przyjdzie dzień"
abojawiem 4 maja 2013, 00:37
oby nie (za prędko)
Mithril
Mithril 4 maja 2013, 07:44
idylliczno-hippisowski ten kawałek, gdzie namnożone banały czynią z tekstu groteskę o globalno-wtórnym nagromadzeniu rzeczy już mocno zużytych.

"Kiedyś jeszcze przyjdzie dzień,
gdy niepotrzebne będą tabletki na sen."

śmieszne (życzeniowe) myślenie z mimowolnym rymem, bo tekst "rymowańcem" nie jest
- a taki dzień przyjdzie razem z "Nią"

infantylizm porównaczy: zegarków, parasolek i znaków - nawet nie jest śmieszny, ciśnie się inne słowo, ale...

"I nie mówię tu o alko-nieważnym-holu."

rozbicie alka na segmenty z wbudowanym pseudospójnikiem nie pokazuje nic, a tylko udziwnia wypowiedź, jakby sam alkohol, to było za mało

"Ludzie pasują do siebie, bo się nie różnią."

a to już taka tworczooświeceniowa demagogia, też oparta na życzeniach
i choć pięknych, to utopijnych słowach

"Z nami będzie inaczej. Nasz świat
znajdować się będzie gdzieś, gdzie
zniesiono niewolnictwo, zalegalizowano prawdę,
zakazano zmartwień, poznano śmiech."

przypomniała mi się wypowiedź (którą uwielbiam) z pewnego znanego filmu:

"bo chodzi o to, że biali wysyłają czarnych na wojnę z żółtymi, aby walczyli o ziemię, którą biali zabrali czerwonym!"

do skarpety wciśnij ten tekst i za parę lat wyciągnij, jak pojawi się zażenowanie, to będzie znak, że "rośniesz", jeżeli się nie pojawi, to...
Doremi
Doremi 4 maja 2013, 11:40
"Z nami będzie inaczej. Nasz świat
znajdować się będzie gdzieś, gdzie
zniesiono niewolnictwo, zalegalizowano prawdę,
zakazano zmartwień, poznano śmiech"

Wspaniały przekaz...
Niech więc przyjdzie taki dzień...
królestwo prawdy sprawiedliwości milości :)
przysłano: 3 maja 2013 (historia)

Inne teksty autora

Modlitwa
Sombra

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca