Literatura

Zatrzymać czas (wiersz)

jacek

Jacek Kwiecień.

Zatrzymać czas

Wypaliła się świeczka,pozostał ogarek,
czasem strzeli płomieniem,coraz częściej skwierczy.
Jawią się nam obrazy,z drogi już przebytej,
ale przy niektórych,mocniej biją serca.
Tak by się chciało zatrzymać czas,
który gdzieś pędzi jak szalony.
Powoli się zamyka właz,
czy los zapisał już wszystkie strony.
Gdyby tak można zatrzymać czas,
zmienić się w poczwarkę,otulić w kokonie,
a wiosną ślicznym zrodzić się motylem,
o skrzydłach dużych, jak otwarte dłonie.
Tak by się chciało zatrzymać czas,
choć widać w nas, trud drogi przebytej,
bo dalej w nas marzenia tkwią,
nie wszystkie szczyty mamy zdobyte.

J. K.


słaby 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ir
Ir 18 maja 2013, 12:11
"...czas...nas...czas...nas.." uff, Broń Panie Boże przed takim pisaniem.
Ravaa
Ravaa 18 maja 2013, 13:17
zgadzam się z Ir, poza tym dodam, że nawet nie chce się czytać do końca, bo już z początku nuży i niczym nie zaskakuje...
bolero 18 maja 2013, 21:19
Bardzo sympatyczny wiersz.Oczywiście taka poezja powoli jest spychana na margines,poniewaz szczególnie młode pokolenie poetów uwaza takie teksty za banalne.
kobieta ze złą buzią
kobieta ze złą buzią 18 maja 2013, 23:22
To nie jest dobry tekst, ale proszę się nie zrażać. Fajnie, że Pan próbuje. Powodzenia!
Doremi
Doremi 19 maja 2013, 12:10
Fajny bardzo życiowy nieprzekombinowany niepokręcony przekaz....

'Wypaliła się świeczka,pozostał ogarek,
czasem strzeli płomieniem,coraz częściej skwierczy.

Tak by się chciało zatrzymać czas,
choć widać w nas, trud drogi przebytej,
bo dalej w nas marzenia tkwią'

...trochę poprawić bardzo udziwnić i już będzie wielka poezja ;))
przysłano: 18 maja 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca