Literatura

limeryk dla domyślnych (wiersz)

Evit-ka

 

(nie tylko gastronomiczny)

Sandro z Północnej Megrelii
miał słabość do dam i czurczcheli -
a rozkosz w tym tkwiła prawdziwa
jak wzajem ich zwykle używał -
chcąc głosu fantazjom udzielić

słowniczek:

Sandro – gruzińskie imię męskie,

Megralia – region Gruzji,

czurczchela – Gruziński deser złożony z orzechów (włoskich lub laskowych)nawleczonych na nitkę, następnie zanurzonych w zagęszczonym soku winogronowym i suszonych. W efekcie powstaje coś słodkiego, o zewnętrznej formie „kiełbasek”z bardzo długim terminem przydatności do spożycia. Już przed wiekami gruzińscy wojownicy zabierali ten smakołyk na wyprawy, jako trudno psujące się źródło pysznych kalorii.
„limeryk dla domyślnych” (nie tylko gastronomiczny)  Sandro z Północnej Megrelii miał słabość do dam i czurczcheli - a rozkosz w tym tkwiła prawdziwa jak wzajem ich zwykle używał chcąc głosu fantazjom udzielić -  słowniczek:  Sandro – gruzińskie imię męskie,  Megralia – region Gruzji,  czurczchela – Gruziński deser złożony z orzechów (włoskich lub laskowych)nawleczonych na nitkę, następnie zanurzonych w zagęszczonym soku winogronowym i suszonych. W efekcie powstaje coś słodkiego, o zewnętrznej formie „kiełbasek”z bardzo długim terminem przydatności do spożycia. Już przed wiekami gruzińscy wojownicy zabierali  ten smakołyk na wyprawy, jako trudno psujące się źródło pysznych kalorii.

wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 22 maja 2013, 14:00
ale za dużo nie ma co myśleć, lepiej smakować (czyli smakowicie używać)
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 22 maja 2013, 21:21
Ja limeryki kocham miłością szczerą, absolutną i aż po grób. Najbardziej ujmuje mnie w nich potencjał na spiętrzenie absurdu (stąd najbardziej, rzecz jasna, kocham te w wydaniu Barańczaka).

U Ciebie trochę mi brakuje tego absurdu, ale doceniam paraerotyczny humor. W każdym razie dużo bardziej trafiasz do mnie, jak piszesz teksty żartobliwe.
przysłano: 22 maja 2013 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca