Literatura

sztuka (wiersz)

Evit-ka

 

(miłosna, kulinarna i śpiewacza)

Tamriko ze Swanetii gór
kochanków miała cały dwór -
tylu się dorobiła
bo tolmą ich karmiła -
pewnie założy męski chór

słowniczek:

Tamriko – gruzińskie zdrobnienie żeńskiego imienia Tamar, odpowiednika Tamary,

Swanetia – górski region Gruzji,

tolma – gruzińska odmiana gołąbków w liściach, a w zasadzie listkach, winogronowych

męski chór – Niby każdy wie, co to takiego, ale gruzińskie MĘSKIE chóry to coś zupełnie wyjątkowego. Choćby dlatego, że niemal każdy facet w Gruzji umie śpiewać, jak i dlatego, że tradycyjny śpiew Gruzinów, to unikalna, nie spotykana w takiej formie nigdzie indziej na świecie, a korzeniami sięgająca tradycji prechrześcijańskich (tj. przed IV w. naszej ery) polifonia. Osobiście najbardziej lubię jej słuchać w wersji bez akompaniamentu instrumentów muzycznych – wtedy to głębia iście magiczna, a czasem nawet afrodyzjakalna.
SZTUKA (miłosna, kulinarna i śpiewacza)  Tamriko ze Swanetii gór kochanków miała cały dwór - tylu się dorobiła bo tolmą ich karmiła - pewnie założy męski chór  słowniczek:  Tamriko – gruzińskie zdrobnienie żeńskiego imienia Tamar, odpowiednika Tamary,  Swanetia – górski region Gruzji,  tolma – gruzińska odmiana gołąbków w liściach, a w zasadzie listkach, winogronowych  męski chór – Niby każdy wie, co to takiego, ale gruzińskie MĘSKIE chóry to coś zupełnie wyjątkowego. Choćby dlatego, że niemal każdy facet w Gruzji umie śpiewać, jak i dlatego, że tradycyjny śpiew Gruzinów, to unikalna, nie spotykana w takiej formie nigdzie indziej na świecie, a korzeniami sięgająca tradycji prechrześcijańskich (tj. przed IV w. naszej ery). Osobiście najbardziej lubię jej słuchać w wersji bez akompaniamentu instrumentów muzycznych – wtedy to głębia iście magiczna, a czasem nawet afrodyzjakalna.

wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 26 maja 2013, 12:28
o ile wiem (z TV /bo żaden ze mnie spec/), to na Bałkanach (przynajmniej jak gdzie) farsz także zawijają w winogronowe liście
przysłano: 25 maja 2013 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca