cienie
Evit-ka
poszukiwane cienie sylwetek
i cienie na życiorysach
pełne obaw na zdjęciach rentgenowskich
oraz w stosunkach międzyludzkich
rozumie się je jako schronienia
przed palącym słońcem
niechcianym błyskiem świateł
nieskromnym blaskiem świec
ucieczka w nie jest więc:
objawem udaru cieplnego
albo skromności wrodzonej
instynktem samozachowawczym popartej
niektórzy przypisują im znaczenie symboliczne
że niby raz krótsze – raz dłuższe
zupełnie jak koleje losu
lub przynajmniej ich metafory -
a cienie to byty wolne
samo... wolne – do tego stopnia