jak próbujesz udowodnić
każdym wykrzywieniem szczery śmiech
mnie ogarnia
bo mam na to wypisane
tysiąc znaczeń
nieregularnych wzrostów
uniesień czy powstań
zwał jak zwał
nie jest łatwo
przerobić mnie na podobieństwo
ubarbionych lalek podług oczekiwań
zawiodłam już wiele
i będę zawodzić
może nawet płaczem zapłacę
z własnej kieszeni
wyciągam klucze i kajdany
kiedy chcę